İnternetin hayatımıza girmeye başlamasıyla birlikte alışkanlıklarımızın büyük bir kısmı değişti. Bu değişimin önemli bir kısmı bilgi, iletişim ve hayatı algılamamızda oldu. Gün geçtikçe insanlar birbirleriyle olan tüm iletişimlerini internet üzerinden yapmaya ve gelişmeleri internetten takip etmeye başladı. Böylece toplumsal, bireysel ve kurumsal onlarca faaliyet içeren internet bize sanal bir dünyanın kapılarını avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte açmış oldu. Dahası ekonomiden siyasete, eğitimden toplumsal yaşama kadar yeni bir döneme girdiğimiz aşikar.
50 milyon kullanıcıya ulaşmak telefon için 75 yıl, televizyon için 13 yıl, internet için ise sadece 5 yıl sürdü. Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un ise bu rakama ulaşması sadece 3 sene sürdü.
Bugün dünya çapında yaklaşık 5 milyar, Türkiye’de ise 70 milyon kişiye ulaşan internet teknolojisi; kültür ve coğrafyalar arasındaki farklılıkları kaldırıp evrensel yeni bir dil yarattı. Yüz milyonlarca insan için web artık gerektiğinde banka, oyun salonu, kütüphane, sohbet mecrası, eğlence merkezi, sinema, televizyon, gazete hatta eşiyle ilk tanıştığı mekan oldu.
İnternet kendi oluşturduğu dil ve kültürle yepyeni bir ekonomi de yarattı. Örneğin web üzerinden oynanan sanal oyunlara harcanan bütçe 2,6 milyar doları geçti. Sadece Facebook içinde oynanan Farmville’in geliştiricisi Zynga’nın günlük geliri 5 milyon doların üstünde.
Bu yıl 1.3 milyar üyeyi geçmesi beklenen ve içinde her ay 700 milyar dakika geçirilen, 30 milyar farklı içerik paylaşılan Facebook şu an 2.5 milyardan fazla kullanıcıya sahip. Her saniye 7,9 yeni üye kayıt oluyor . 35 milyon kullanıcıyla dünyada dördüncü sıraya oturan, Türkiye’de ise özellikle orta gelir düzeyindeki kullanıcı grubu için Facebook yeni bir sosyalleşme merkezine dönüşmüş durumda.
Facebook artık sadece bir sosyalleşme ortamı değil; aynı zamanda ticaret platformu konumundadır. Bir bebek bezi markası, Facebook içindeki mağazasında saatte 1000 ürün satıyor. Bilgisayar sektörünün üçüncü markası Dell, Twitter üstünden yılda 5 milyon dolara yakın satış gerçekleştiriyor. Trafik olarak ABD’de Google’ı geride bırakan site dünya genelinde yine Google’dan sonra en çok kullanılan ikinci web hizmeti.
Dünya üzerinde 18-35 yaş arası internet kullanıcıların yüzde 96’sı bir sosyal ağ üyesi.
SMS ile hayatımıza giren 140 karakterle iletişim kavramını kitleselleştiren Twitter 400 milyondan fazla üyesiyle internetin dijital sinir sistemini oluşturdu. Günde 500 milyonu aşkın mesajın yazıldığı sosyal ağ halk ayaklanmalarından marka pazarlamaya, ünlülerin paylaşımlarından kendi içinde sıradan insanlardan yarattığı şöhretlerine kadar Twitter internetin en kitlesel iletişim araçlarından biri haline geldi.
Milyonları içine çeken sosyal ağlar ticaretin olduğu kadar reklamın da çekim merkezi. Geçtiğimiz yıl Facebook, Google, Twitter gibi sitelere verilen reklamların bütçesi 30 milyar doları aştı.
Her ay ortalama 30 milyon ziyaretçisiyle Türkiye’nin en popüler e-ticaret sitesi sahibinden.com’da 1 dakikada 5 otomobil ve 4 emlak satışı gerçekleşiyor.
Her dakika 20 saat yeni videoyla büyüyen ve her gün 5 milyar videonun izlendiği Youtube devlet başkanlarının halkla buluşmasından kişisel video bloglara kadar her türlü görsel içeriğin merkezi durumunda.
İnternet, ilk çıkış noktası olan iletişimi de hiçbir zaman ikinci plana atmadı. Bugün saniyede 2 milyar 900 milyon e-posta bir bilgisayardan diğerine yolculuk ediyor.
Cep telefonlarıyla bir ay içinde yollanan kısa mesajların toplamı yıllık geleneksel mektupların toplamından fazla. Sektörü kökten değiştiren ve toplamda 2.5 milyar satan iPhone kullanıcıları için geliştirilen 300 binden fazla oyun ve uygulama 1 milyar adetten fazla sayıda indirildi.
Araştırma raporlarına göre 2025’de internetin 6.5 milyar kullanıcısı olacak. Türkiye’nin de bulunduğu bölge 202 milyondan fazla kullanıcıyla önemli bir merkez haline gelecek. Her sene 400 bin mühendis mezun eden ülkemizde internet tabanlı girişimler de gençlerin önemli bir çıkış noktası olacak.
Gelişen altyapısı, ucuzluğu ve yaygınlığıyla cep telefonları internet için önemli bir erişim aracına dönüşecek. 2014 yılında 2,5 milyar kişinin internete cep telefonlarından bağlanacağı öngörülüyordu.
İnternet oyunları yeni bir bağımlılık yarattı. Facebook’ta bile kullanıcıların yüzde 53’ünün ana kullanım amacı oyun oynamak ve bu kitlenin yüzde 19’u bağımlı olduğunu beyan ediyor. Uzakdoğuda online oyunlar benzersiz bir kullanım alışkanlığı yarattı.
Çin’de 140, Hindistan’da 15 milyon çift internetteki arkadaşlık sitelerinde tanışarak evlendi. Arkadaşlık sitelerinin küresel cirosu 1 trilyon doları geride bırakıyor. Online alışveriş ve haber takibi kumar ve pornografiyi arka plana itti.
2012-2020 yılları arasında onlarca özel/kamu kurumuna; bütün bu gelişmelerin yaşandığı dijital dünyanın bilinen ve bilinmeyen yönlerini, zamanın ruhuna uygun, psikolojik, politik, kültürel ve sosyolojik gözlemlerle aktarmaya çalıştık. Bu yeni bilgi ve iletişim ortamının bireysel, toplumsal, ekonomik, kültürel, hukuksal, siyasi ve ahlaki değişim ve dönüşümlerini tartıştığımız Dijital Hayat Akademisi, dijital ekosisteminin ortaya çıkış macerasını ve kültürünü, dünden ve bugünden yola çıkarak yarınını, nasıl kullanılması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla interneti ve getirdiği yeni iletişimi her yönüyle bilinçli kullanmak isteyen herkese aktarmayı hedefledi.
15.09.2013